O nás

Vinohrady

Víno se dělá ve vinohradě
a proto jsme vsadili na terroir vinic kolem Přítlucké hory, který se vyznačuje vápenitými sprašemi s různým podílem jílů a písků, které
přecházejí v úrodnější půdy, především v nižších polohách svahů. Klima výražně ovlivňuje sluncem nahřátý vápenec Pálavských vrchů i vodní  hladina Novomlýnských nádrží, které často vytvářejí srážkový stín, jenž zažene nejeden mrak s krupobitím. Časté vanutí větrů strhává kapky rosy, tím provzdušňuje vinné keře a jihozápadní orientace našich téměř 10 hektarů obdělávaných vinic po celý den zachycuje cenné sluneční paprsky, které dávají révě dosáhnout pestrou aromatickou rozmanitost a ideální fenolickou zralost.

Celé vegetační období klademe velký důraz na kvalitu pěstovaných hroznů, které jsou neodmyslitelným základem pro výrobu kvalitních
jakostních vín s přívlastkem.

V systému integrované produkce se snažíme o minimalizaci chemických ošetření a bez použití herbicidů dbáme na kvalitní zpracování půdy. Vyséváním bylinných směsí podporujeme biodiverzitu vinice, kde tím probíhá biologická rigolace, půdě se dostává mnoho humusových struktur, které zlepšují její vláhový režim.

Technologie

A nezaměnitelný rukopis
Precizním vinařským řemeslem vkládáme nezaměnitelný rukopis vinaře do každé lahve.

Jsme přesvědčení, že vyrobit kvalitní víno dokáže jenom ten vinař, který citlivě zvládne provést celý soubor procesů přeměny hroznu ve víno.
Ve Vinařství Šabata vína vyrábíme s pomocí moderních technologií s ohledem na minimalizaci síření. To se nám daří díky rychlému a šetrnému sklizení, přepravě z vinice, i zpracování hroznů, při kterém klademe velký důraz na předfermentační fáze výroby, kterými cílíme na maximální získání aromatických prekurzorů, které nám vinice v hroznech dala. 

Pro přeměnu kvalitně připravených moštů řízeným alkoholovým
kvašením aplikujeme v prvních fázích apikulátní (nesaccharomyces) kvasinky, které k dokonalému prokvašení posléze podpoříme čistou
kvasinkovou kulturou. U některých šarží vín tvoříme enologická cuvée, která prokvášíme odděleně různými druhy kvasinek a ta jsou pak scelována, až po ukončení fermentace, cílíme tím na aromatickou rozmanitost naši vín. Proces zrání doprovází častá batonage, kterou podporujeme autolýzu buněčných stěn kvasinek a uvolňované mannoproteiny i polysacharidy propůjčí vínům tělnatost, strukturu a
vrstevnatost. Pro výrobu červených vín využíváme vinifikátory, které zajišťují promíchávání kvasícího rmutu pro dokonalé macerování
antokyanů a polyfenolů obsažených převážně v pevných částech modrých hroznů. Biologické odbourání kyselin ponecháváme proběhnout na prokvašeném rmutu a následně vylisovaná červená vína plníme do dubových sudů k dalšímu dozrávání. Plnění vín do lahví přichází na řadu po několikaměsíčním zrání, až jsou pěkně harmonická a připravená.

Historie

Vinařství Šabata
Historie vinaření v rodině Šabatových sahá do studentských let Ing. Vladimíra Šabaty „tatínka ředitele - zakladatele“, který vyrobil své první víno z vinice na zahradě za domem v Břeclavi. Po vysokoškolských studiích se usadili Šabatovi ve vinařské obci Rakvice, kde obdělávali 10 arovou vinici v trati Kozí horky a víno bylo vypito v rámci rodiny a jejich přátel, ono to v té předrevoluční době jinak ani moc nešlo.
1993
Po roce 1993 působil Vladimír jako vinohradník v zemědělském podniku Zepro a.s. Přítluky, který toho času obhospodařoval kolem 100 hektarů vinic na Přítlucké hoře a během těchto let postupně budoval své hobby sklepní hospodářství v obci Zaječí na zakoupeném pozemku s malým vinným
sklepem.
1997
V roce 1997 uvádí vinař Šabata na trh první lahvová vína a začíná vinařit profesionálně. Veškeré investice nasměroval do technologického vybavení a nákupu sousedního pozemku pro rozšíření sklepního hospodářství a v roce 2004 přichází do vinařství syn Václav, který do té doby vypomáhal, když to bylo potřeba.
2010
Důležitým mezníkem byl rok 2010, když jsme s naším dlouholetým zákazníkem a kamarádem Ing. Ivanem Benešem založili novou firmu Vinařství
Šabata s.r.o. Po ročních přípravách dokumentace byla v lednu 2011 zahájena výstavba vinařského areálu na území bývalého lomu „Uzavřítá“ v
katastru obce Zaječí, jenž je obklopen vinicemi pod Přítluckou horou. Po sedmi měsících výstavby (214 dní) proběhla kolaudace výrobních prostor Vinařství Šabata s.r.o. a v září jsme zahájili vinobraní v novém. Náš rodinný tým posílil také příchod nejmladšího Šabaty, syna Jana, který absolvoval Střední vinařskou školu ve Valticích.
2012
V září 2012 byla zahájena druhá etapa dostavby vinařského areálu. Na řadě bylo zbudovat ubytování a zázemí pro naše vínomilce. V červnu 2013 jsme zkolaudovali „Penzion U vinařství“, ve kterém nabízíme možnost ubytování v nadstandardně zařízených pokojích.
2015
V dubnu 2015 jsme zahájili třetí etapu – výsadbu vinic na prvních 2 ha ve viniční trati Zelnice, která se nachází v těsném sousedství našeho vinařství. Na jaře 2016 proběhla výsadba tří odrůd na 5 ha ve viniční trati Pod Novou horou a v roce 2017 na dalších 3 ha.
2017
V září 2017 jsme sklidili první ( panenskou) úrodu odrůdy Pálava ve vysokém stupni vyzrálosti 25°NM ( výběr z hroznů ). Nyní jsou již všechny vinice v plodnosti a dávají nám krásná vína, se kterými sklízíme řadu ocenění na tuzemských i zahraničních soutěžích.

Fotogalerie

Virtuální prohlídka vinařstvím


|
crossmenuchevron-up